Phenianul a respins apelul oficialilor de la Washington privind purtarea unor discuţii pentru a atenua tensiunile din Peninsula Coreeană. De asemenea, a acuzat că SUA îi creează o imagine de agresor Coreei de Nord, în timp ce o ameninţă cu arme nucleare.
În timpul unei vizite în Coreea de Sud, de vinerea trecută, secretarul american de stat John Kerry a declarat că administraţia Obama a fost dispusă să stea la masa negocierilor cu Coreea de Nord, subliniind, în acelaşi timp, că Phenianul trebuie să arate că e dispus să respecte angajamentele anterioare, acelea de a suspenda programul său nuclear.
Remarcile lui Kerry au fost „un truc viclean pentru a se disculpa pentru tensiunea din ajunul unui război“ şi că Phenianul va sta la un „dialog veritabil“ doar după ce îşi va dezvolta propria metodă de descurajare nucleară, a precizat un oficial nord-coreean al Ministerului de Externe, citat de „Financial Times“.
Ameninţările Coreei de Nord s-au intensificat la începutul lunii martie, după desfăşurarea exerciţiilor militare comune anuale de către SUA şi Coreea de Sud, pe care Phenianul le-a considerat o pregătire a unui atac împotriva lui. În timpul acestor exerciţii, care se vor încheia la 30 aprilie, SUA au plasat dispozitive nucleare şi bombardiere, pentru a-şi demonstra puterea şi determinarea de a apăra Coreea de Sud.
Marţi, Coreea de Nord a declarat ca aceste „manevre de război nuclear“ au obligat-o să ia măsuri militare pentru apărarea sa, adăugând că Statele Unite s-au folosit de această ocazie pentru a aduce unităţi militare în regiune.
„Coreea de Nord nu se opune unui dialog, dar nu are nicio intenţie să participe la negocierile umilitoare, atâta timp cât Phenianul nu va obţine tehnologia necesară pentru a descuraja ameninţarea unui război nuclear din partea americanilor“, a precizat oficialul nord-coreean citat de „Financial Times“.