Activiştii de mediu au recurs la metode paramilitare, care variază de la reţele de informaţii la tehnici de luptă moderne, în încercarea de a salva ultimii elefanţi din Ciad, decimaţi de bandele organizate de traficanţi de fildeş venite din Sudanul vecin.
Ţinta braconierilor este parcul naţional Zakouma. Chiar dacă beneficiază din 1989 de sprijinul Uniunii Europene, această vastă rezervaţie de 3.000 de km2 din sudul ţării a pierdut 90% din elefanţi în ultimii ani. Din cele 4.300 de animale înregistrate în 2002, zece ani mai târziu nu au mai rămas decât circa 450. Elefanţii sunt măcelăriţi uneori chiar sub ferestrele administratorilor parcului, scrie Agerpres.
Organizaţia nonguvernamentală African Parks a început să organizeze apărarea când a preluat administrarea rezervaţiei Zakouma, la începutul lui 2011. Prima măsură a fost să asigure o prezenţă permanentă, deoarece parcul era abandonat şi izolat în timpul sezonului ploios - vara -, când este în mare parte acoperit de apă. Acesta este momentul când elefanţii pleacă şi devin şi mai vulnerabili.
Organizaţia a construit piste de aterizare utilizabile pe orice vreme şi şi-a raţionalizat sistemul de supraveghere, desfăşurând paznici în exterior în timpul ploilor şi urmărind animalele prin satelit. Elefanţilor li se ataşează un colier dotat cu un mic emiţător prin care sunt urmăriţi prin satelit, în special în timpul sezonului ploios, între iunie şi octombrie, când, din cauza inundaţiilor, elefanţii se dispersează în grupuri mici şi migrează zeci de kilometri în nordul sau vestul parcului.
Măcelul s-a oprit, întrucât Zakouma nu a pierdut 'decât' 13 elefanţi în ultimii doi ani. Iar animalele, care erau extrem de stresate, au reînceput reproducerea. Din păcate, chiar în luna martie 2013, 89 de elefanţi au fost ucişi de braconieri în sudul Ciadului, dintre aceştia 33 de femele el