Piraeus Bank Grecia a vândut subsidiara ATE Bank din România unor investitori români, pentru aproximativ 10 milioane de euro, ne-au declarat surse din piaţa bancară. Acordul, care vizează autorizaţia de funcţionare, infrastructura şi capitalul social, a fost semnat ieri, sub rezerva primirii acordului din partea Băncii Naţionale a României (BNR). Bilanţul ATE Bank urmează să fie absorbit de către Piraeus România.
Se pare că omul de afaceri Dorel Umbrărescu şi bancherul Marinel Burduja nu ar fi străini de tranzacţia de ieri.
Ziarul BURSA scria, în luna septembrie a anului trecut, că Marinel Burduja intenţionează să înfiinţeze o bancă cu capital majoritar autohton, domnia sa aflându-se în discuţii cu cele cinci SIF-uri şi având, la acea vreme, sprijinul Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR) pentru iniţiativă. "Este vorba despre o bancă de investiţii, cu o selecţie foar-te riguroa-să a plasamentelor, care să finanţeze companiile cu capital autohton", ne-au declarat, atunci, sursele noastre.
Acestea ne-au precizat că ideea este ca noua bancă să pună bazele unei instituţii de credit "pur românească", fără să fie preluate active de la alte bănci, adăugând că, dacă ar fi vorba despre o preluare de active, atunci ele ar trebui să fie performante.
Marinel Burduja ne declara, la acea vreme: "Este visul oricărui bancher român să pună bazele unei bănci cu capital autohton. Acest lucru se va întâmpla la momentul oportun. Cred că este extrem de important ca, într-o bună zi, să fie prezent pe piaţa locală şi capitalul românesc. Acest lucru ar spori interesul investitorilor străini".
Reprezentanţii SIF considerau, la vremea respectivă, că iniţiativa lansării unei bănci cu capital autohton este lăudabilă, dar că este foarte dificil de pus în practică, având în vedere contextul actual şi formalităţile de parcurs.
În luna august 2012, apăruse pe piaţă