Puterea glicemică a fiecărei glucide este definită prin indicele glicemic, care a fost adoptat în anul 1976. Glucoza este luată ca etalon pentru indexul glicemic, acesta fiind GI = 100. Fructoza este cel mai dulce zahăr natural şi are un index glicemic mai scăzut (GI = 19), însă este sensibilă la temperatură, îmbrunându-se şi formând compuşi toxici.
Indicele glicemic al altor glucide este calculat astfel: Indicele glicemic este cu atât mai ridicat, cu cât hiperglicemia indusa de glucida testată este mai mare.
Să remarcăm că prelucrarea industrială a glucidelor măreşte indicele glicemic al acestora (corn-flakes = 85, porumb = 70, fulgi de cartofi instant = 95, cartofi fierţi = 70).
Se ştie, de asemenea, că nu numai cantitatea, ci şi calitatea părţii fibroase a glucidei îi dă acesteia un indice mic sau
mare (pâine foarte albă – franzelă = 95; pâine albă – baghetă = 70; pâine integrală = 50; pâine graham = 35; orez alb = 70; orez neprelucrat = 50).
INDICE GLICEMIC RIDICAT
Maltoză 110
Glucoză 100
Pâine foarte albă 95
Fulgi de cartofi instant 95
Miere, dulceaţă 90
Corn flakes 85
Morcov 85
Zaharoză (zahăr alb) 75
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Carbohidrații lenți vs. Carbohidrații rapizi