Subiectul polițelor medicale este deocamdată unul dificil, în condițiile în care nu a fost depășita atitudinea refractara a majorităţii migranţilor faţă de obligația de a cotiza la fondul de pensii.
Directorul Biroului pentru relaţii cu diaspora, Victor Lutenco, e de părere că statul nu are suficientă grijă de sănătatea moldovenilor aflaţi peste hotare la muncă, indiferent că e vorba de cei care muncesc în Vest sau în Est. Tocmai din acest motiv, spune Victor Lutenco, recent a fost creat un grup de lucru în cadrul Biroului care va avea in sarcina includerea în programele de sănătate a migranţilor moldoveni. O primă realizare a acestui grup de lucru a fost obţinerea unei reduceri de 75 la sută la procurarea poliţei de asigurare obligatorie acoperita de autoritatea din domeniu de la Chişinău, înlesnire valabilă pentru tinerii moldoveni care studiază peste hotare:
Victor Lutenco x Victor Lutenco „Acum vom încerca să căutăm modalitate prin care să cointeresăm şi să motivăm cetăţenii noştri de peste hotare să participe în sistemul de asigurări din Republica Moldova chiar dacă pot beneficia de el o săptămână pe parcursul unui an, sau o lună pe parcursul unui an. Respectiv şi contribuţiile lor să fie pe măsură şi să-şi ia maxim avantaj din participarea în acest sistem pentru sănătatea lor şi a familiilor care au rămas aici în ţară.”
Cât despre moldovenii care muncesc în condiţii de risc sporit, cum ar fi şantierele de construcţie din Rusia, Victor Lutenco spune că împreună cu asociaţia diasporei de acolo se caută modalităţi de a fi introduse asigurările medicale voluntare:
„Cel puţin analiza noastră iniţială ne arată că la moment această ar fi modalitate care ar putea cuprinde cei mai mulţi migranţi şi care ar putea oferi protecţie majoră. Ulterior funcţie de posibilităţile pe care le vom avea şi cât de deschisă va fi şi Fede