Soluţie ştiinţifică pentru a repara greșeala de 10 milioane de euro apărută la proiectarea noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.
Proiectul este blocat, în acest moment, de centura Vâlcele - Apahida. Autorităţile cheltuie încă 350.000 de lei, pentru a afla cum să rezolve problema obturării culoarelor de zbor, de o centură deja funcțională din 2011.
La începutul anului 2013, autoritățile din județul Cluj au descoperit că proiectul noii piste a Aeroportului Internațional Cluj-Napoca nu poate continua din cauza centurii de ocolire a orașului. Potrivit proiectului, unul dintre podurile centurii Vâlcele-Apahida obturează culoarul de zbor al avioanelor.
Inițial, Consiliul Județean a propus mutarea pistei cu 200 de metri înspre oraş. După trei luni de gândire autoritățile au găsit o soluție. Vor cheltui 350.000 de lei pentru un studiu care să identifice cea mai bună metodă pentru rezolvarea problemei. Licitația prin care se caută o firmă capabilă să realizeze aceste studii se apropie de final.
“A fost o licitaţie anunţată pe SEAP. Există şi un câştigător, dar suntem încă în perioada de contestaţie. Licitaţia priveşte cerinţa autorităţilor aeronautice e a face un studiu legat de posibilele obstacole legate de culoarele de zbor pentru actala şi următoarea pistă. Este un studiu obligatoriu”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Acesta a mai precizat că la această oră se realizează deja asfaltarea. Pista de 2.100 de metri, care reprezintă doar prima etapă a pistei de 3.500 de metri a aeroportului clujean va deveni funcțională în luna octombrie a acestui an. Actuala pistă, realizată în anii '60, va fi folosită pentru zborurile de marfă și ca variantă de rezervă.