Noua variantă a Legii retrocedării se anunţă la fel de ineficientă ca şi cele anterioare.
La Bucureşti, guvernul social-liberal şi-a asumat responsabilitatea pentru o nouă variantă a legii retrocedării care pare însă să aibă multe hibe, remarcate de experţii Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Relatează Sabina Fati:
Pentru prima data un premier roman le cere scuze fostilor proprietari carora comunistii le-au luat casele si terenurile cu japca, si carora guvernele postdecembriste n-au fost in stare sa le restituie. „Ca social-democrat care traieste in secolul 21, - a declarat Victor Ponta de la tribuna parlamantului roman, - cer scuze tuturor celor care au avut de suferit, persoanelor particulare, dar mai ales cultelor cu o specificatie cultului greco-catolic”.
Acesta a fost preambulul asumarii raspunderii Guvernului Romaniei pentru o noua varianta a Legii retrocedarii, care se anunta la fel de ineficienta ca si cele anterioare. Astfel, fara dezbateri parlamentare, fara discutii in formurile civile, majoritatea de 70 la suta pe care guvernul o are in legislativ a acceptat Legea retrocedarii, criticata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, CEDO, saptamina trecuta.
Premierul roman sustine ca s-a consultat cu expertii CEDO, numai ca acestia au atacat chiar esenta noii viziuni asupra retrocedarii.Este vorba despre compensarea prin puncte, in functie de valoarea fiecarui imobil care nu poate fi retrocedat, urmind ca punctele acumulate sa fie valorificate abia din 2017 incolo. 1 punct valoreaza 1 leu, iar cei de la CEDO s-au intrebat de ce legea nu s-a raportat la moneda nationala, in loc sa incurce procedura prin introducerea sistemului de puncte.
CEDO a raspuns de altfel printr-un document in faza de proiect a legii, mirindu-se ca proprietarii carora li s-au luat casele in urma cu 50 de ani urmeaza s