Locurile de muncă de pe piaţa noastră au un trend de scădere în industrie şi cresc în comerţ şi administraţie publică, după cum ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a precizat că, pentru acest an, au fost anunţate angajări în structurile administrative.
"Pe piaţa muncii avem de-a face cu un fenomen de creştere a locurilor de muncă din comerţ, care presupun venituri minime. De asemenea, vor mai fi creşteri (n.r. de locuri de muncă) în activităţile sezoniere, în timp ce joburile cu calificare superioară sunt din ce în ce mai puţine", ne-a spus domnia sa.
În acelaşi timp, sunt anunţate dis-ponibilizări în companii mari precum Mechel (unde majoritatea angajaţilor se află în şomaj tehnic) sau Oltchim, dar şi în companii mai mici, care activează în industrie.
În 2012, rata şomajului a fost de 7%, în scădere faţă de anul precedent (7,4%), potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Datele INS arată că, în 2012, rata şomajului a avut cel mai ridicat nivel - 22,7% - în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani.
"Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut, pentru care rata şomajului a fost de 7,5%, respectiv 6,9%, mai mare comparativ cu rata înregistrată pentru şomerii cu studii superioare (5,6%). Rata şomajului de lungă durată (în şomaj de un an şi peste) a fost de 3,2%. Şomajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant în cazul femeilor (45,7% faţă de 45,1% în cazul bărbaţilor) şi în mediul urban (48,2% faţă de 39,2% în mediul rural). Pentru tineri (15-24 ani), rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 13,9%, iar incidenţa şomajului de lungă durată în rândul tineretului de 61,1%", precizează comunicatul INS.
În anul 2012, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-