Guvernul îşi asumă astăzi, în plenul comun al Parlamentului, răspunderea pe Legea retrocedărilor. PDL şi-a anunţat intenţia de a depune o moţiune de cenzură în urma angajării răspunderii de către Executiv, însă PPDD şi UDMR nu vor semna iniţierea demersului. Legea se consideră adoptată dacă, în termen de trei zile de la asumare, nu este depusă o moţiune de cenzură.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului, prevede legea fundamnetală, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor
PDL a invocat varianta depunerii unei moţiuni de cenzură, însă nu are semnăturile necesare, celelate grupuri parlamentare anunţând că nu vor depune moţiune de cenzură.
CITEŞTE ŞI UDMR şi PPDD nu vor semna o moţiune de cenzură după angajarea răspunderii Guvernului pe despăgubiri
"Scopul este să dezbatem legea pentru că altfel va trece nedezbătută, ca gâsca prin apă, nu neapărat să cadă Guvernul. Sunt unele lucruri neclare în această lege şi vrem să vedem ce viziune au. Şi când eram noi la putere şi am avut asumări, ei depuneau moţiune de cenzură deşi ştiau că nu are şanse să treacă", a declarat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader pentru RTV.NET, întrebat despre şansele trecerii unei moţiuni de cenzură.
Acesta a arătat însă că pedeliştii iau în calcul şi posibilitatea atacului la Curtea Constituţională. "Trebuie să vedem dacă este constituţională. Experţii noştri se vor uita pe lege", a mai spus Toader.
CITEŞTE ŞI Guvernul îşi ASUMĂ răspunderea pe Legea proprietăţ