O alimentaţie corectă implică, de cele mai multe ori, consumul unor alimente sănătoase, care menţin organismul în „priză“. Mâncarea pe care o consumăm joacă un rol important în prevenirea şi ameliorarea diverselor simptome ale sistemului osos.
Uneori, consumul de lapte în cereale nu este de ajuns pentru a asigura necesarul de calciu necesar sistemului osos. Dar calciul nu este singurul de care oasele noastre au nevoie: vitamina D este esenţială pentru absorţia calciului.
Asigurarea unui sistem osos sănătos implică şi exerciţii fizice, renunţarea la fumat, dar şi la unele alimente considerate a fi nocive pentru oase. Desigur, nu toţi oamenii trebuie să renunţe la cele cinci alimente pe care specialiştii citaţi de „Huffington Post“ le-au identificat ca fiind nocive, dar cei care au cazuri de osteoporoză în familie ar fi bine să le scoată treptat din alimentaţie sau să micşoreze consumul lor.
Cafeina
Cafeina poate afecta absorbţia de calciu. „O cantitate mai mare de calciu este eliminată prin urină, în cazul în care consumul de cafea este unul mare“, avertizează Joan McGowan, doctor al diviziei de boli musculo-scheletice de la Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite ale Americii (SUA).
Pe de altă parte, efectul este unul relativ minor şi nu ar trebui să provoace pagube majore dacă dieta este bogată în calciu, mai copletează doctoriţa McGowan. Nu uita să iei în calcul şi cantitatea de cafeină din alte produse pe care le consumi, de la ciocolată la medicamente.
Băuturile carbogazoase
Pe lângă faptul că în unele băuturi răcoritoare poate fi găsită şi cafeină, există şi alte motive pentru care ar trebui să nu consumi acest fel de băuturi. În exces, fosforul care se găseşte în multe băuturi carbogazificate poate interfera cu absorţia calciului în organism.
Sarea
Cu cât consumăm mai multă sare, cu atât riscăm s