Apicultorii din judeţul Hunedoara solicită guvernului să renunţe la aplicarea impozitului pe albine. Taxa urma să se aplice celor care au peste 50 de familii de albine. Specialiștii din Ministerul Agriculturii au calculat că o familie de albine muncește de 70 de lei pe an Sursa: CODRIN PRISECARU
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din judeţul Hunedoara, Iosif Korb, a declarat că este pentru prima oară, după 50 de ani, când a fost instituită o formă de impozitare pentru apicultorii care deţin mai mult de 50 de familii de albine.
''Este o măsură aberantă, care s-a aplicat prin anii 60, în timpul comuniştilor, dar numai pentru un an sau doi. Se pleacă de la premisa că o familie de albine produce 70 de lei pe an, dar nu se cunoaşte exact cota de impozitare, modul de aplicare sau dacă vom fi impozitaţi de două ori", susține acesta.
Pentru a-și susține punctul de vedere, Korb chiar a lăsat sa-i scape faptul că albinele depun o muncă în folosul naturii și apicultorii ar trebui felicitați pentru activitatea lor.
"Cred că persoanele care au propus impozitarea familiilor de albine nu ştiu că principalul beneficiu obţinut din partea albinelor este polenizarea plantelor şi nu mierea. Albinele polenizează peste 70.000 de plante şi contribuie la menţinerea ecosistemelor, aşa că ar trebui să primim şi nu să dăm bani', a spus preşedintele ACA Hunedoara.
Vor rămâne doar micii apicultori
În opinia sa, impozitarea familiilor de albine va duce la scăderea numărului de apicultori care ar dori să-şi extindă stupinele. Astfel, vor rămâne să producă doar cei care deţin mai puţini stupi, dar pentru care nu este rentabilă deplasarea în pastoral.
Apicultorii din mai multe judeţe au transmis o adresă la Ministerul Agriculturii în care îşi exprimă nemulţumirea şi speră ca ministrul de resort să-i primească la discuţii în cursul săptămânii vii