Deşi acest job a devenit o necesitate în România în ultimii ani, baby-sittingul nu a fost reglementat oficial niciodată. Fundaţia Romanian Angel Appeal a demarat procedurile legale pentru un proiect de lege care va stabili exact condiţiile de muncă şi sarcinile femeilor care vor să practice o astfel de meserie. Deşi acest job a devenit o necesitate în România în ultimii ani, baby-sittingul nu a fost reglementat oficial niciodată. Fundaţia Romanian Angel Appeal a demarat procedurile legale pentru un proiect de lege care va stabili exact condiţiile de muncă şi sarcinile femeilor care vor să practice o astfel de meserie.
ONG-ul a înaintat Comisiei pentru drepturile omului d i n Camera Deputaţilor o propunere pentru reglementarea şi organizarea ocupaţiei de bonă, prin care aceasta ar putea să ofere simultan, la domiciliul său, servicii pentru cel mult şase copii de peste şase ani.
Bonele vor putea lucra ca persoane fizice autorizate sau cu contract individual de muncă, iar plata ar urma să se realizeze “la oră”.
Bona va furniza următoarele servicii: îngrijirea şi supravegherea copilului, hrănirea acestuia, acordarea primului ajutor în caz de îmbolnăvire, accidentare, informarea reprezentanţilor legali ai copilului cu privire la apariţia unor situaţii deosebite şi însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive.
În proiectul de propunere legislativă se mai prevede că poate fi bonă sau baby-sitter orice persoană care a împlinit 18 ani şi care a absolvit învăţământul obligatoriu, are o stare de sănătate bună, atestată de medicul de familie, în mod obligatoriu, cel puţin o dată pe an şi prezintă garanţii cu privire la îngrijirea şi supravegherea copiilor. De asemenea, persoana trebuie să fie evaluată anual de un psiholog.