Reprezentanții industriei energiei regenerabile încearcă să convingă Executivul să nu taie drastic din subvenția pe care o primesc ca să producă energie. Ba chiar s-au arătat dispuși să înceapă livrările de energie ieftină către populație, dacă Executivul se angajează să nu reducă subvențiile. Este de înțeles efortul „verzilor” de a sensibiliza Guvernul, fiindcă aceștia se bucură de sprijin financiar masiv din partea statului.
De asemenea, șefii centralelor eoliene se mai bucură și de „simpatia” ANRE, reglementatorul pieței naționale de energie: „Livrările s-ar face la un preț mai mic decât Hidroelectrica, care acum e cel mai ieftin producător ce dă energie pentru case. Ar conduce la o ieftinire a facturii la electricitate pentru consumatori. În cazul în care calculele arată că factura s-ar micșora, luăm serios în calcul propunerea lor. La urma urmei, sunt investitori care aduc miliarde de euro în România”, a spus Nicolae Havrileț, președintele ANRE, citat de DCNEWS.ro.
Vor o reducere mai mică a schemei de sprijin
Propunerea producătorilor de energie din surse regenerabile este de a li se reduce schema de suport cu doar 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în rețea. Proiectul Ministerului Energiei prevede o reducere de un 1 certificat verde pentru fiecare MWh livrat în rețea.
„Piața de energie funcționează prost”
În legătură cu insistența „verzilor” de a le fi tăiată cât mai puțin din subvenția pe care o primesc de la stat, unul dintre directorii Complexului Energetic Oltenia, șeful Diviziei Energetice, Aurel Medințu, a declarat: „Ei iau de la stat 520 de lei /MWh. Subvenția asta este cel mai mare pericol. Până la urmă e un paradox. Dacă noi avem un preț de cost de 190 de lei /MWh, eolienele pot nu numai să vândă energie ieftină, ci chiar s-o dea gratuit consumatorului. Șefii centralelor eoliene trăiesc cu subvenția stat