Guvernul şi-a asumat astăzi răspunderea în faţa Parlamentului pentru noua lege a retrocedărilor, act normativ care stabileşte un sistem de despăgubire eşalonat pe mai mulţi ani şi reguli mai stricte îîn cazul cesionarilor de drepturi litigioase. De altfel, aceasta din urmă este o problemă pe care guvernul a vrut să o rezolve, potrivit unei analize a executivului samsarii imobiliari fiind în ultimii ani beneficiari ai unor despăgubiri chiar de sute de milioane de euro de la stat.
"Acest act îşi propune să aducă o reparaţie istorică pentru cei care au avut de suferit acum 70 de ani. Vreau să cer scuze în primul rând cultelor religioase, în primul rând Bisericii Greco-Catolice", a spus premierul Ponta de la tribuna Parlamentului.
Legea va fi adoptată dacă în termen de trei zile de la angajarea răspunderii guvernului nu este depusă o moţiune de cenzură. În afara PDL care a invocat această posibilitate, însă nu are semnăturile necesare, celelate grupuri parlamentare au anunţat că nu vor depune moţiune de cenzură. Legea poate fi atacată la Curtea Constituţională.
12.00 Primul-ministru îşi încheie discursul. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, anunţă că Opoziţia poate depune o moţiune de cenzură în trei zile.
11.35Premierul Ponta prezintă proiectul de lege pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea
♦ "Este pentru prima dată când folosesc acest instrument constituţional, al asumării răspunderii. Sarcina de a elabora legi aparţine Parlamentului şi numai într-o situaţie excepţională Guvernul vine cu o astfel de procedură", spune Pona la începutul discursului de la tribuna Parlamentului.
♦ "Acest act îşi propune să aducă o reparaţie istorică pentru cei care au avut de suferit acum 70 de ani. Vreau să cer scuze în primul rând cultelor religioase, în primul rând Bisericii Greco-Catolice"
♦ Propunerea de lege pe car