În timp ce pe străzile din Boston explozia a provocat haos şi a ucis trei persoane, la Universitatea Politehnică Virginia, din Blacksburg, se comemorau şase ani de la masacrul în care au murit 32 de persoane, iar ucigaşul s-a sinucis.
Ieri a fost o zi grea. Morţi în Boston, morţi în Pakistan după cutremur, morţi în Venezuela. Când prezentul vine peste noi, tindem să uităm trecutul. Dar astăzi, la şase ani şi o zi după acel masacru, e cazul să amintesc de un erou. Pentru noi e cineva căruia i s-a dat Steaua României şi numele lui e trecut pe o stradă. Cea de la Ambasada Statelor Unite ale Americii - Liviu Librescu.
Librescu preda în clasa cu numărul 204 din Norris Hall în acea zi de luni, 16 aprilie 2007. Studentul Seung-Hui Cho, un tip cu probleme psihice, a intrat în campusul Virginia Tech şi a început să împuşte studenţii şi profesorii cu arme semiautomate. 32 de au murit în acea zi, iar Cho s-a sinucis.
Numărul celor morţi putea fi mult mai mare. După ce a intrat în Norris Hall, Librescu l-a auzit pe Cho. A închis uşa clasei sale, le-a spus studenţilor să iasă pe ferestre şi s-a pus proptea în faţa lui Cho. Acesta a încercat să intre, dar Librescu a ţinut de uşă cât a putut, până când studenţii lui au putut să iasă pe geam. Dar nu a fost să fie. Librescu a căzut lat după patru focuri de armă automată prin uşă şi a murit pe loc. Din clasa lui, doar un student a murit.
Sute de oameni au venit în Brooklyn pe 18 aprilie, pentru a-i aduce un omagiu eroului de la 204. Corpul său a fost dus apoi în Israel, unde a trăit din 1979. Sute de oameni au fost şi acolo. În România a primit Steaua României, centrul Evreiesc de la Virginia Tech i-a luat numele, iar moartea sa tragică i-a adus numeroase premii pentru eroism.
Dar aceasta este o poveste seacă despre un om care a simţit în acea zi că e de datoria lui să se pună în calea morţii. În calea mo