Comuniştii au avut o idee: să monteze panouri solare pe blocurile recent date în folosinţă din Cluj pentru a economisi gazul pentru încălzirea apei. Cel mai nou cartier comunist, Zorilor, a fost împânzit de astfel de instalaţii. Nu au funcţionat aproape niciodată, iar după Revoluţie locatarii le-au dat jos. Rămăşiţele lor pot fi văzute pe câteva blocuri din Mărăşti şi Plopilor.
Acum Regia Autonomă de Termoficare (RAT), care deţine instalaţiile, susţine viitorul centrat pe energie verde şi vrea să implementeze un miniproiect de parc fotovoltaic, din acest an. „În Zorilor am montat primele panouri solare din oraş - pe Observator, pe Dima, pe Pasteur. Au funcţionat vara. Apoi le-au demontat oamenii, le-au aruncat jos. Zorilor era plin de panouri solare. Numai vara puteau funcţiona şi încălzeau apa numai până la 30 de grade, după care trebuia încălzită de la centrala termică. Soarele era considerat agent primar. Nu venea apa de duş de pe aceste panouri, dar măcar nu consumai gaz, făceai economie", afirmă Aurel Oniga, acum instalator la Compania de Apă Someş. Instalaţiile erau operate de fochiştii de la centralele termice, posturi care nu mai există. Ultimele rămăşiţe ale sistemului pot fi observate pe blocuri din Plopilor şi Mărăşti. Inginerul Vasile Sabău este unul dintre primii locatari din Plopilor. „Instalaţiile nu au funcţionat niciodată. Oricum era doar o sursă alternativă, nu acoperea necesarul de apă", susţine Sabău.
Apartamentele au fost date în folosinţă cu un an înainte de 1989. Victoria Moldovan, administrator de bloc, explică: „Niciodată nu ne-am gândit că le-am putea folosi. După Revoluţie ni le-am scos din minte, nu a interesat pe nimeni". În nicio adunare a locatarilor problema instalaţiilor de încălzire nu a fost pusă la modul concret: de ce investiţii ar mai fi nevoie să devină funcţionale şi dacă randamentul justifică