Un raport APEL despre reformele din radio şi televiziunea publice şi recomandările experţilor.
Pentru al patrulea an consecutiv, Asociaţia Presei Electronice, organizaţie neguvernamentală care vrea să ajute la dezvoltarea audiovizualului în Moldova, a făcut un raport despre activitatea societăţii „Teleradio-Moldova” . Iar una din concluzii este că ştirile, la radio şi televiziune, ar fi devenit „înghiţibile”. O apreciere cam generală, aşa că Tamara Grejdeanu a vrut să afle mai mult:
Sarcinile pe care şi le-a asumat compania „Teleradio-Moldova pentru anul 2012 au fost în mare parte onorate, la părerea experţilor de la APEL, doar că, constată autorii raportului, administraţia şi-a trasat scopuri măreţe, dar nu suficient de clare şi realizabile.
Expertiza recomandă ca orice acţiune, fie de suplimentare a programului de emisie cu producţii noi sau de îmbunătăţire a echipamentului să fie cât mai bine definită. Acest lucru, în opinia Anetei Grosu, ar permite controlul public, pentru ca toţi să ştie cum sunt folosiţi banii contribuabililor:
„În caietul de sarcini pentru anul 2012 au fost fixate unele obiective generale şi altele fără o acoperire financiară exactă. Acest fapt nu permite caietului de sarcini să servească drept temei pentru exercitarea controlului public asupra activităţii companiei publice Teleradio-Moldova. Noi considerăm că ar fi bine ca acest document să conţină obiective măsurabile, realizarea cărora să fie uşor de verificat din partea publicului.”
Experta a mai adăugat că politicile editoriale şi financiare care sunt incluse în caietul de sarcini al companiei trebuie să fie notate ţinând cont de posibilităţi astfel încât să nu întârzie întregul proces de reformare:
„Am atestat un decalaj vizibil, clar, între termenele planificate şi cele reale de implementare. Lansarea Radio Mold