Pacienții, în special cei din mediul rural, vor trebui să scoată bani din buzunar pentru a se vaccina dacă au suferit accidente în gospodărie. O doză de vaccin costă 50 de lei.
Medicii de familie se plâng de faptul că, întrucât vaccinul VTA împotriva tetanosului a fost scos din programul național de vaccinare, Direcția de Sănătate Publică Neamț le-a furnizat vaccinuri doar pentru femeile însărcinate, iar pentru urgențe vor trebui să-l achiziționeze pacienții contracost.
“Pentru pacienții din mediul rural, faptul că nu avem acest vaccin reprezintă o problemă. Încep muncile agricole și oamenii vin cu plăgi după ce s-au înțepat ori s-au tăiat la câmp sau în gospodărie. Avem vaccin gratuit numai pentru gravide, iar pentru urgențe ar trebui să scoatem din buzunar 50 de lei pentru o doză. Asta ar însemna ca pacienții să-și plătească vaccinarea, ori să-i trimitem la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Roman, ceea ce ar aglomera și mai mult activitatea cadrelor medicale de acolo. Întrucât nu au venit alte precizări despre modalitatea în care vor fi asigurate aceste vaccinuri, pacienții cu plăgi tăiate ori înțepate vor trebui să și-l procure singuri, iar noi să-l administrăm”, a precizat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
Medicii de familie spun că nu pot suporta această cheltuială în plus, pentru că bugetul alocat medicinei de familie nu a crescut, așa cum a promis Ministerul Sănătății, ci s-au alocat mai multe fonduri pentru centrele de permanență.
Pacienții, în special cei din mediul rural, vor trebui să scoată bani din buzunar pentru a se vaccina dacă au suferit accidente în gospodărie. O doză de vaccin costă 50 de lei.
Medicii de familie se plâng de faptul că, întrucât vaccinul VTA împotriva tetanosului a fost scos din programul național de