La Bata administraţia locală a încurajat insistent – mai ales în ultimii ani – reînvierea, păstrarea şi perpetuarea unor obiceiuri strămoşeşti legate de îndeletnicirile din viaţa de zi cu zi a locuitorilor dar mai ales cele legate de momentele de sărbătoare ale comunitărţii. Dintre acestea Sărbătoriler Pascale, Sărbătorile de Iarnă şi Sărbătoarea Sfintei Marii sunt câteva dintre exemplele cele mai edificatoare.
Războiul de ţesut, pus iar în funcţiune
Un bun exemplu al unei tradiţii ce face parte din îndeletnicirile curente ale gospodinelor locului este cel al ţesutului. Fireşte că acum ţesutul nu mai este obligatoriu, din punctul de vedere al realizării îmbrăcăminţii membrilor familiilor din aceste zone, ci doar pentru realizarea unor piese din inventarul casei precum prosoapele – de toate mărimile, cearceafurile (făcute din trei laţi) ori feţele de masă (făcute din doi laţi, în principal dar şi maim late), în principal utilizate le momente sărbătoreşti.
Una dintre gospodinele care încă mai lucrează la războiul de ţesut este Elena Ionescu din Ţela. La cei 74 de ani ai săi, ea mai ţese articole precum cele amintite mai sus dar mai ales prosoape – aşa numitele şterguri pe care le face la comanda unor iubitori de articole folclorice tradiţionale din Timişoara.
„Ne bucurăm că mai sunt consătene de-ale noastre care mai ştiu şi sunt dispuse să mai lucreze la vechiul război de ţesut. Eu am o deosebită dragoste şi un mare respect pentru vechile şi frumoasele noastre tradiţii locale şi de-a lungul anilor am făcut tot posibilul ca aceste obiceiuri să fie readuse în atenţia generaţiilor de acum“ ne spunea primarul Ion Micurescu, om de-al locului şi mare iubitor de folclor şi tot ce este legat de obiceiurile înaintaşilor.
Respect suprem pentru
obiceiurile străvechi
Frumoasul obicei numit Ruga Satului a căpătat la Bata un aspect cu