Privind retrospectiv, este clar că în anii anteriori crizei financiare optimismul justificat cu privire la ratele de creştere structural mai mari privind oferta din Europa de Est a generat o „supradoză“ de încredere, consideră Financial Times, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, temerile că Austria ar putea claca sub greutatea expunerilor băncilor sale din Europa de Est s-au dovedit eronate. În ultimii ani s-a dezvoltat o stare de spirit mai realistă. Deşi recesiunea a redus o parte din modelele majore ale sectorului financiar de dinainte de criză, ea nu a modificat percepţia că Europa Centrală şi de Est ar trebui, în medie, să depăşească încă confortabil Europa de Vest pentru o perioadă în viitor.
Viena rămâne, la fel ca înainte de criză, un loc atractiv pentru a exploata aceste oportunităţi, relevă FT.
Anumite evoluţii recente nu au contribuit la statutul Vienei de centru financiar. A avut de suferit de pe urma problemelor legate de trei bănci de dimensiuni medii – Hypo Alpe-Adria-Bank, Kommunalkredit şi Österreichische Volksbanken –, care au trebuit să fie salvate şi naţionalizate după criza financiară. A primit o altă lovitură atunci când Standard & Poor's a scăzut ratingul de credit AAA la începutul anului 2012, invocând drept motiv expunerea creditorilor din Austria la economiile cu probleme din Europa Centrală şi de Est. Ar fi greşit însă să se exagereze aceste piedici, susţine FT. Deşi factura pentru cele trei bănci cu probleme este în creştere, costul pentru guvern rămâne gestionabil. În pofida demersului S&P, celelalte două agenţii mari de rating, Moody şi Fitch, încă acordă cele mai mari grade datoriei Austriei, nu în ultimul rând pentru că băncile sale au depus eforturi mari pentru a-şi recalibra expunerile transfrontaliere, care sunt puternic focalizate pe UE.
Investiţii de miliarde
„Expunerea băncilor austriece la Europa