Povestea:
“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu produse naturiste, specifice Insulei Thassos, şi unde, în fiecare dimineaţă, dacă ai curiozitatea, poţi învăţa de la ea cum se găteşte un delicios desert thassian.
În dimineaţa aceea, învăţăceii Sotiriei am fost chiar noi. Şi, cum nu ne-am trezit chiar atât de devreme, lecţia noastră a început cu... ultima etapă. Sotiria a tăiat două porţii de saraigli (termenul local pentru sarailie şi, de dragul Sotiriei, vom scrie şi noi azi numai: saraigli...!), le-a pus pe farfurie, le-a presărat cu nucă proaspătă şi ne-a îndemnat să gustăm . “Mmmm... delicioase!”, am exclamat. După care ne-am arătat miraţi că nu au forma pe care o cunoşteam, cu multe foi în miezul cărora se ascund mierea şi nuca . “Noi, aici, facem saraigliile cu foi de casă, obţinute din făină şi ulei de măsline, iar nucile le folosim crude. Munţii Thassosului sunt plini de nuci rătăciţi printre măslini bătrâni, iar mierea de albine a fost dintotdeauna o bogăţie inestimabilă a acestor locuri.”
Între timp, pregătise deja aluatul şi se juca rotind o foaie în aer, pentru a o subţia. “Când mă simt bine, o arunc în aer, o învârt şi-i dau din energia mea”, ne spune zâmbind . Când nu-i este Sotiriei bine? - e o întrebare pe care am vrea să o punem, căci este cea mai tonică persoană pe care am întâlnit-o în Limenaria şi în toată insula. “Noi trăim aici în multă armonie, pentru că avem linişte, marea limpede, produse naturale şi multă dragoste în inimi. O dragoste nemăsurată, care se adresează întregii lumi.”
Cât a vorbit, a continuat să gătească, după care ne-a îmbiat cu încă o porţie de saraigli. “Aici, în Thassos, saraigliile se fac aşa cum le-am descris . Câteva sute de ani am fost sub stăpânire otomană şi deserturile s-au cam amestecat. Facem