Familiile care doresc să adopte un copil trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, dar mai ales cu dorinţă şi speranţă. Birocraţia excesivă din spatele unei astfel de proceduri poate aduce ieşenii înscrişi pentru adopţie în pragul disperării, iar unii chiar renunţă la gândul că vor mai putea primi un copil de la stat pentru a-şi întregi familia.
Pentru a iniţia procedurile de adopţie, familia adoptatoare trebuie să se prezinte la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA). La nivelul acestei instituţii se iniţază procedura de potrivire dintre copil şi adoptatori, aceasta constând doar în selecţia şi ierarhizarea familiilor care corespund unor caracteristici generale ale copilului, dar luând în considerare şi dorinţele exprimate de adoptatori.
Procedura adopţiei şi, implicit, a potrivirii, pleacă de la nevoile şi interesul copilului, adopţia urmărind identificarea celei mai potrivite familii pentru un copil şi nu găsirea copilului care să constituie un răspuns la problemele familiei. În acest proces se iau întotdeauna în considerare dorinţele şi capacităţile adoptatorilor, însă prioritare sunt nevoile copilului. Oficiul Român pentru Adopţii desfăşoară servicii de evaluare, consiliere, informare, pregătire şi chiar reprezentare juridică sau monitorizare. De aceste servicii poate beneficia întreaga „triadă“ a adopţiei, respectiv copilul, familia biologică şi cea care adoptă. Angajaţii compartimentului asigură serviciile destinate copilului aflat în sistemul de protecţie al DGASPC Iaşi şi familiei biologice a acestuia, copil pentru care este instituită o măsură de protecţie specială, respectiv plasament familial, asistenţă maternală şi centru de plasament sau tutelă, al cărui plan individualizat de protecţie este adopţia. Serviciile DGASPC urmăresc clarificarea situaţiei juridice a copilului, în vederea respectării dreptului acestuia la o familie proprie şi defini