15 aprilie, America sărbătoarea Ziua Patrioţilor, aducând un omagiu eroilor săi. În ultimii 10 ani în această zi au avut loc atacuri sângeroase, între care atentatul de la Oklahoma City, din 1995 sau cel de la Universitatea Virginia Tech, în 2007, în care a murit şi profesorul de origine română Liviu Librescu.
3 morţi şi 150 de răniţi. Este bilanţul exploziilor comise luni seară la maratonul de la Boston. Preşedintele Obama asigură că autorii atacurilor vor fi aduşi în faţa justiţiei. Imediat în 40 de minute mărturii ale unui jurnalist român care trăieşte de câţiva ani în Statele Unite.
Între timp măsuri de securitate sporite sunt luate în marile oraşe americane, la fel se întâmplă şi la Paris, în special în jurul atracţiilor turistice. Şi totuşi, maratonul de la Londra care se va desfăşura duminică nu se anulează, au anunţat organizatorii. La Bucureşti preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Octavian Morariu spune că atacurile care au vizat maratonul din Boston reprezintă o ameninţare clară pentru toate viitoarele manifestări sportive.
Acţiunea de moralizare a vieţii publice franceze care cuprinde şi publicarea averilor demnitarilor din Hexagon, scoate la iveală existenţa a 8 milionari în guvernul de la Paris. Cel mai înstărit, ministrul de externe Laurent Fabius cu o avere declarată de 6 milioane euro. Oricum publicarea declaraţiilor de avere echivalează cu un şoc cultural, având în vedere că în Franţa discuţiile despre cât câştigă cineva sunt aproape un subiect tabu.
Există ţări în Europa dar şi in lume unde regulile de transparenţă în ce priveşte veniturile oamenilor politici nu provoacă dezbateri excesive fiind considerate normale. În Suedia de exemplu, o lege din 1949 stabileşte că fiecare cetăţean, în schimbul a 30 de euro, poate intra în posesia listei complete a veniturilor obţinute de compatriotăţii săi.
Scand