Un fost învăţător din judeţul Suceava a găsit un mod inedit de a-şi folosi talentul şi de a câştiga bani frumoşi. Bărbatul pictează icoane pe coji de ouă de găină sau de struţ. Un fost învăţător din judeţul Suceava a găsit un mod inedit de a-şi folosi talentul şi de a câştiga bani frumoşi. Bărbatul pictează icoane pe coji de ouă de găină sau de struţ.
Irinel Parasca (33 de ani), din Mănăstirea Humorului, Suceava, a renunţat la slujba de învăţător pentru a se dedica picturii icoanelor pe coji de ouă, sticlă şi lemn.
Până acum, lucrările sale au fost expuse în mai multe lăcaşe de cult din Bucovina şi cumpărate de turişti din toată lumea.
Suceveanul a deprins meşteşugul pictării icoanei bizantine de la artiştii care au pictat o biserică din satul său natal, apoi a mai furat meserie şi de la meşterii populari din Bucovina. În 1996, când a început să picteze, a investit ceva bani în materiale, dar după trei ani a venit şi profitul.
Mai ales în preajma Paştelui, icoanele sale pictate pe coji de ouă sunt foarte apreciate de turişti, chiar dacă preţurile nu sunt deloc mici.
Costă între 50 şi 500 de lei
Un ou întreg de struţ, pictat cu icoana bizantină, costă între 250 şi 500 de lei, în timp ce unul de gâscă poate fi cumpărat cu sume cuprinse între 50 şi 200 de lei, în funcţie de complexitate. O icoană pe coajă de ou e gata în aproape trei zile.