Procesul împotriva unor producători francezi ai unor implanturi mamare traficate din cadrul firmei Poly Implant Prothèse (PIP), un scandal sanitar de amploare mondială dezvăluit în 2010, a început miercuri, la un tribunal corecţional, la Marsilia, în sudul Franţei.
Cinci membri din conducerea societăţii Poly Implant Prothèse (PIP), în prezent lichidată, inclusiv fondatorul acesteia, Jean-Claude Mas, în vârstă de 73 de ani, sunt judecaţi, până la 17 mai, pentru escrocherie şi înşelătorie în formă agravată, într-un Centru de congrese special amenajat pentru a găzdui sute de reclamante şi pe avocaţii acestora. Ei riscă până la cinci ani de închisoare fiecare.
Sute de victime, din totalul de aproximativ 5.250 de reclamante, au ţinut să asiste la începutul procesului, aşezate în primele rânduri, în sala imensă, având prinse în piept ecusoane cu numele asociaţiilor din care fac parte.
În momentul în care Jean-Claude Mas şi-a prezentat, la bară, activitatea şi veniturile – o pensie în valoare de 1.700-1.800 de euro -, o parte a publicului l-a huiduit, determinând-o pe preşedinta şedinţei să ceară tăcere.
Între reclamante se află şi Angela Mauro, în vârstă de 47 de ani, venită din estul Franţei, ale cărei proteze umplute cu gel impropriu uzului medical i-au fost puse în 2003, în urma unei pierderi în greutate, după ce i-a fost pus un inel gastric. Protezele i s-au spart, ulterior, în două rânduri, provocându-i suferinţe, încetarea muncii şi schimbarea locului de muncă. “Aştept să fim considerate victime, nu doar nişte femei care au vrut să îşi pună proteze”, declară ea.
Procesul vizează să clarifice modul în care o mică întreprindere franceză a putut, timp de zece ani, să producă şi să comercializeze în întreaga lume proteze umplute cu un gel de silicon impropriu unei asemenea utilizări, în pofida organismelor de control. Peste 300.000 de