Mai mulţi zidari care lucrau la construcţia unei clădiri în oraşul Yangzhou, din estul Chinei, au descoperit duminică din întâmplare mormântul împăratului Yang Guang, considerat unul dintre cei mai odioşi conducători pe care această ţară i-a avut de-a lungul istoriei, relatează agenţia EFE.
Acesta a trăit între anii 569 şi 618, iar ultimele sale zile de viaţă şi le-a petrecut fugind din calea revoltelor populare împotriva lui. Mormântul este foarte degradat şi a fost deja profanat de hoţi. Unele obiecte găsite aici, cum ar fi o centură cu aur şi jad, sunt specifice împăraţilor chinezi din dinastia Sui, el fiind ultimul reprezentant al acesteia, ceea ce atestă autenticitatea descoperirii, afirmă un arheolog. De asemenea, în apropierea acestui mormânt a fost găsit şi un altul ce pare a fi al împărătesei Xiao, una dintre cele şase soţii ale sale, scrie Agerpres.
Un mausoleu din acelaşi oraş, care susţinea că adăposteşte mormântul lui Yang, "cel mai rău tiran din istoria Chinei", şi atrage mii de turişti anual, este pus acum într-o situaţie delicată.
Descoperirea i-a surprins şi pe locuitorii din zonă, care au sărbătorit că "au fost vecini cu un împărat, chiar dacă acesta a fost un ticălos", după cum spune un localnic.
Yang Guang este caracterizat în cronicile istorice drept un conducător extravagant, care a comis multe greşeli pe plan militar şi a cărui dorinţă delirantă de măreţie a condus la moartea a milioane de oameni. Campaniile sale militare eşuate împotriva regatului Koguryo (ce a ocupat o mare parte a peninsulei coreene şi zone din nord-estul Chinei actuale), pentru care milioane de ţărani au fost recrutaţi cu forţa, au dezlănţuit revolte care l-au obligat să fugă în Yangzhou, unde unul dintre generalii săi l-a ucis prin strangulare.
Există şi istorici care au părere mai puţin critică despre el, afirmând c