Producătorii de energie "verde" (din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă, biomasă) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat către consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi îşi recuperează costurile integral de la consumatori. În prezent, producătorii de energie eoliană primesc 2 certificate verzi/MWh, cei care produc energie fotovoltaică au 6 certificate verzi/MWh, iar cei care au microhidrocentrale - 3 certificate verzi/MWh. Preţul de tranzacţionare al unui certificat a fost, în ultimii ani, în jur de 50-55 de euro. În ultimele luni, acest preţ de tranzacţionare a scăzut şi până la 45 de euro/certificat.
Ministerul Economiei a publicat, la începutul lunii, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care modifică schema de sprijin acordată energiei regenerabile, măsură care se doreşte a fi în favoarea consumatorilor. Dezbaterile mai mult i-au învrăjbit decât i-au împăcat pe marii consumatori cu producătorii de energie verde. Consumatorii vor o ajustare drastică a schemei, iar producătorii sunt dis-puşi la mici concesii.
Ordonanţa propune amânarea, pentru trei ani şi jumătate, a tranzacţionării unui anumit număr de certificate verzi de la unităţile de producţie funcţionale, scutirea de la plată a jumătate din certificate pentru marii consumatori de energie, introducerea energiei regenerabile în coşul de consum pentru a diminua preţul plătit de populaţie. Ordonanţa nu prevede micşorarea numărului şi valorii maxime a certificatelor verzi.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc în această săptămână, la Comisia de Industrie a Camerei Deputaţilor, marii consumatori şi producătorii au evitat să se întâlnească faţă în faţă şi au preferat să-şi spună separat păsurile către parlamentarii dispuşi să-i asculte.
Cert este că marii consumatori (Alro, Arcelor Mittal şi Feral Tulcea) cer dimin