Persoanele care n-au împlinit 18 ani riscă să nu mai poată cumpara băuturi carbogazoase. Ideea i-a venit unui deputat, care va depune la Parlament o iniţiativă legislativă în acest sens. Acesta vrea ca răcoritoarele să aibă acelaşi statut ca ţigările. Deşi medicii de specialitate confirmă că pot apărea efecte negative, dacă cei mici fac excese, mulţi părinţi sunt de părere că nu este nevoie de o asemenea regulă.
În ciuda acestui lucru, specialiştii în nutriţie consideră că prin introducerea unei astfel de legi, nu s-ar stopa consumul de băuturi carbogazoase.
„Oamenilor cărora li se oferă libertate, cu greu le mai poţi interzice anumite lucruri. Va fi practic imposibil să-i convingi pe cetăţeni, pe părinţi, să nu le cumpere astfel de produse copiilor. Aceste băuturi carbogazoase conţin, ca şi agent principal, un gaz de care organismul uman nu are nevoie. Mă refer la dioxid de carbon. Noi îl introducem în sistemul digestiv, şi astfel apar gastrite, ulcere, indigestii“, spune dr. Constantin Ţîbârnă, specialist în nutriţie şi dietetică.
Medicii sunt de părere că astfel de băuturi, consumate fără măsură, creează, într-adevăr, anumite probleme. Efectul imediat al băuturilor carbogazoase este insomnia. E firesc ca, după câteva pahare de suc acidulat, cu cofeină, să nu te poţi odihni noaptea, să ai insomnii.
Osteoporoză, pietre la rinichi, carenţă de calciu
Sucurile carbogazoase strică dantura, duc la osteoporoză ori la apariţia pietrelor la rinichi, sau pot provoca o carenţă de calciu în organism. Una dintre variante ar fi ca din fructe şi legume să se prepare acasă sucuri cu adevărat naturale, surse excelente de nutrienţi, fără multe calorii.
„Aceste băuturi conţin o cantitate foarte mare de zahăr, un ingredient care creează dependenţă. E un produs care creează o dependenţă alimentară, pe fondul unei aşa-zise sete“, complete