În aceste zile, la Galaţi este greu de acceptat ideea că Dunărea l-a inspirat pe Johann Strauss în compoziţia valsului „Blauen Donau”. Din cauza viiturii, apa este mai tulbure şi mai plină de gunoaie decât de obicei. Dată fiind configuraţia albiei Dunării pe acest sector, curenţii „bat” în malul gălăţean şi astfel gunoaiele aduse de ape de pe tot sectorul românesc şi bulgăresc ajung în zona Falezei inferioare.
Alte gunoaie sunt aduse de ape de pe Siret, al cărui punct de vărsare în Dunăre este pe malul gălăţean, 2-3 kilometri în amonte. Astfel, tone de gunoaie s-au oprit fie în pontoanele de acostare de la Trecere Bac sau de la Portul de Ambarcaţiuni, fie în zona pontoanelor plutitoare, transformate în restaurante. Au apărut veritabile „peninsule” formate din peturi, pungi şi saci de plastic, crengi, copaci, animale moarte sau orice gunoaie care plutesc. „Din cauza crengilor copacilor care plutesc pe Dunăre, toate cele trei bacuri sunt acostate noaptea pe malul tulcean”, spune Marian Pandele, şeful flotei Navrom Bac.
În anii trecuţi, li se cerea să adune gunoaiele adunate la malul Dunării tot pompierilor de la ISU şi au făcut-o cu riscul distrugerii mai multor bărci pneumatice, perforate sistematic. În acest an, municipalitatea şi-a luat rolul în serios şi scoaterea gunoaielor din apele Dunării este realizată de fosta societate de administrare a domeniului public şi de serviciul de salubrizare, care sunt ajutate de echipajul navei de ecologizare „Eco Dunărea 2”, intrată recent în flota Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi. „SC Gospodărire Urbană şi Ecosal, cu sprijinul navei Eco Dunărea 2, au strâns peste 30 de metri cubi de deşeuri de pe luciul Dunării, pe Faleza inferioară. Deşeurile provin din localităţi aflate în aval de Galaţi, atât pe Dunăre cât şi pe Siret şi afluenţii Siretului. Operaţiunea va continua şi în zilele următoare”, ne-a