Eoliene Foto: topub.unibuc.ro
Din dorinţa ca statul să nu le taie drastic din subvenţia pe care o primesc ca să producă energie, reprezentanţii industriei energiilor regenerabile ar fi dispuşi să înceapă livrările de energie ieftină către populaţie, ceea ce ar duce la scăderea facturilor.
Marii investitori în centrale eoliene şi fotovoltaice din România s-au angajat să livreze energie ieftină pe piaţa reglementată a consumatorilor casnici, dacă statul va ajusta mai puţin decât prevede schema suport de susţinere a regenerabilelor, potrivit preşedintelui Agenţiei de Reglementare în Energie, Nicolae Havrileţ.
Astfel, propunerea producătorilor de energie din surse eoliene (centralele fotovoltaice sunt încă nesemnificative ca importanţă la producţia totală) cer să li se reducă schema suport cu doar 0,5 certificate verzi, la 1,5 certificate, pentru fiecare MWh livrat în reţea, în loc de 1 certificat verde cât prevede un proiect de lege al Ministerului Energiei aflat acum în dezbatere publică. În prezent proprietarii de ferme eoliene primesc două certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea. Ordonanţa de Urgenţă a Ministerului ar urma să-şi producă efecte din 1 iulie după ce primeşte amendamente din dezbaterea publică.
„Producătorii de energie din surse regenerabile au propus să înceapă livrările de energie ieftină pentru consumatorii casnici dacă statul acceptă să reducă schema de ajutor cu doar jumătate de certificat. Livrările s-ar face la un preţ mai mic decât Hidroelectrica, care acum e cel mai ieftin producător ce dă energie pentru case. Ar conduce la o ieftinire a facturii la electricitate pentru consumatori. În cazul în care calculele arată că factura s-ar micşora, luăm serios în calcul propunerea lor. La urma urmei, sunt investitori care aduc miliarde de euro în România”, a spus Havrileţ.
Termocentralele ar ieşi din coşul reglementa