Funeraliile fostului premier britanic, Margaret Thatcher au avut loc miercuri, la Londra. Evenimentul s-a desfăşurat pe fondul unor măsuri de securitate sporite. Peste patru mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru procesiunea la care au asistat circa 2.300 de persoane din 170 de ţări.
Fostul premier britanic iese din scenă aşa cum şi-a petrecut o bună parte a carierei sale politice, adică divizând societatea britanică. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Margaret Thatcher a parcurs traseul prestabilit până la catedrala St. Paul, pe fondul unui marş funebru când lent, când mai alert, în timp ce miile de curioşi, care au invadat centrul Londrei încă de la primele ore ale dimineţii s-au împărţit în admiratori şi adversari ai Doamnei de Fier. Aşa se face că printre aplauze se puteau auzi uneori şi huiduieli, în timp ce cortegiul funerar se deplasa impasibil prin centrul Capitalei engleze.
Mesajele afişate pe pancarte se împart şi ele în pro şi contra. Astfel, se puteau vedea sloganuri de genul "Nemulţumit că plătesc pentru funeraliile lui Thatcher!" sau "Odihneşte-te în... ruşine!", în loc de "pace", dar şi mesaje mai simple, de genul "Mulţumesc, Maggie!".
Între timp, cei peste două mii de invitaţi din catedrala St. Paul aveau stări de spirit diferite: se puteau vedea feţe zâmbitoare, printre oameni cu o mină gravă.
Culoarea care a dominat a fost evident negrul, culoarea doliului. Totuşi, la un eveniment de o asemenea anvergură, doamnele au avut grijă să-şi asorteze la rochie câte-o elegantă pălărie, ce a atras priviri mai mult sau mai puţin invidioase.
Cine sunt invitaţii?
Peste două mii de personalităţi politice internaţionale, celebrităţi şi chiar foşti adversari politici ai lui Margaret Thatcher au primit invitaţia de a participa la funeraliile ei.
Regina Elisabeta a II-a şi soţul său, prinţul Filip au as