Cercetarea efectuată de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ relevă niveluri foarte ridicate de simpatie pentru ţările occidentale.
Marea majoritate a românilor (79,2%) cred că România ar trebui inclusă în spaţiul Schengen. 10,9% sunt de părere că România n-ar trebui să intre în Schengen, iar 9,9% au spus că nu ştiu sau n-au dorit să răspundă la această întrebare, potrivit sondajului „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013, pe un eşantion reprezentativ de 1.082 de personae, cu o eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. În acest context, INSCOP crede că orice mesaj politic pe tema Schengen va trebui să pornească atât de la percepţia înalt pozitivă a aşteptatei admiteri a ţării noastre în clubul statelor Schengen, cât şi de la credinţa populaţiei că România trebuie acceptată în spaţiul Schegen.
DISCURSUL EUROSCEPTIC, FĂRĂ EFECT
Cercetarea surprinde niveluri foarte ridicate de simpatie (peste 70%) pentru ţările occidentale, într-o corelaţie pozitivă cu procentul foarte mare al celor care cred că România ar trebui să fie inclusă în spaţiul Schengen (aproape 80%). Cei doi indicatori confirmă faptul că orientarea strategică dominantă a populaţiei înspre spaţiul european occidental nu este afectată de amplificarea din ultima perioadă a discursului eurosceptic, este de părere INSCOP.
Numărul redus al celor care sunt de părere că România nu ar trebui inclusă în spaţiul Schengen sau nu ştiu ce să răspundă la această întrebare indică atât partizani ai curentului eurosceptic, cât şi pe cei care cred că România nu îndeplineşte criteriile de aderare, consideră INSCOP. Potrivit datelor colectate, cu cât creşte nivelul de educaţie, cu atât este mai probabil ca oamenii să fie favorabili intrării în spaţiul Schengen. @N_