Pornind la drum cu un fond european si un credit de cateva sute de mii de euro, preoteasa Elena Olteanu se chinuie sa reziste pe o piata extrem de dura: cea a vinurilor premium. Urmatorii trei ani, in care trebuie sa-si achite datoriile, sunt decisivi.
Paradox la Iasi. O firma aflata in insolventa exporta produse de lux la aproximativ 9.000 de kilometric distanta. Construita ca afacere de familie, Casa Olteanu produce vinuri premium vandute in diviziile de lux ale magazinelor. Un vin fabricat la Visani se vinde in Japonia cu echivalentul a aproximativ 400 de lei.
2 milioane de euro Familia Olteanu este din Iasi, dar a locuit la Bucuresti pana putin dupa 1990, cand preotul Gabriel Olteanu a primit ca mostenire 20 de hectare de teren acoperite cu vita de vie. Ideea unei podgorii care sa produca vinuri de lux dupa modelul micilor case producatoare franceze a aparut inca de atunci, dar a fost pusa in practica prin 2005. Au accesat fonduri europene de o jumatate de milion de euro, au imprumutat si niste bani din banca si au construit o statie de imbuteliere la Visani. „Am investit doar in strictul necesar, nu am cumparat aparatura care sa ne prisoseasca. Am si vandut 5-6 hectare de teren, care erau in apropierea caselor, iar banii i-am investit”, povesteste Elena Olteanu.
A intrat in insolventa Familia Olteanu a mostenit 20 de hectare de vita de vie pe dealul Visanilor, intr-o zona ravnita de dezvoltatorii imobiliari. „Puteam sa facem si noi un cartier de vile aici, dar am preferat sa dezvoltam o afacere. Ne place natura, si in aceasta zona a fost mereu o lupta intre vile si vie”, explica Elena Olteanu. In acest moment, via se intinde pe 40 de hectare, dintre care 20 sunt luate in arenda. Afacerea prospera a familiei Olteanu a inceput sa se zdruncine insa din temelii din cauza crizei economice. Anul trecut firma a cerut intrarea in insol