Cel mai violent cutremur din ultimii 40 de ani, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richeter, a lovit marţi Iranul şi s-a resimţit în întreaga regiune a Golfului Persic şi în Asia de Sud. Seismul s-a produs în urma unui proces de subducţie, acelaşi proces care a cauzat seismele din Japonia, Chile şi Indonezia.
Din fericire, cutremurul nu a făcut decât cu un mort şi 30 de răniţi în statul islamic şi 41 de morţi în Pakistanul vecin. Seismul a fost urmat de mai multe replici, marţi şi miercuri, unele şi de şapte grade pe Richter. Presa iraniană scrie că a fost „un adevărat miracol“ că nu au fost mai multe victime. Şi asta pentru că după cutremurele din 9 aprilie, cu magnitudinea de 6,3 şi 5,4 grade pe Richter, trei oraşe iraniene au fost distruse aproape în întregime, au murit zeci de oameni, iar peste 700 au fost răniţi.
Vicţime în Pakistan
Hatam Naroui, guvernatorul provinciei Sistan Balucestan, acolo unde a fost epicentul seismului de 7,8 grade, a explicat, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care, spre deosebire de alte dăţi, acum nimeni nu şi-a pierdut viaţa. „Acest cutremur s-a produs la graniţa dintre Iran şi Pakistan, într-o zona nepopulată. Cele mai apropiate oraşe iraniene de epicentrul cutremurului sunt Khash şi Saravan, cu o populaţie care abia ajunge la 60.000 de oameni. Între cele două oraşe sunt 20 de sate, iar în fiecare sat trăiesc cel mult 1.000 de familii. În această zonă nu există clădiri înalte, ci doar căsuţe sau oameni care trăiesc în corturi. De aceea, n-au existat pierderi de vieţi omeneşti“, a explicat Naroui.
Teheranul refuză ajutorul SUA
Presa internaţională nu a reuşit să ajungă în zona lovită de cutremur în Iran, ci doar în Pakistan, unde pagubele materiale sunt destul de importante: zeci de morţi şi răniţi, case complet distruse. Guvernul de la Islamabad a trimis în zonă echipe de salv