“Răsturnare de situaţie în cazul tablourilor de milioane de euro furate de la Rotterdam.Unul dintre suspecţi, Radu Dogaru, le-a spus procurorilor că a dat patru dintre operele de artă unui sportiv de performanţă din Rusia. Este vorba despre luptătorul Ruslan Karayev”! Aşa suna o stire ciudata, cu pretentie de informaţie senzatională, care a circulat aseară in cateva media, via Antena 3. Dacă ştirea va fi confirmată oficial din mai multe surse, este îńtr-adevăr, o răsturnare senzaţională de situaţie. şi, pe de altă parte, înseamnă că negustorul de artă Petru Romoşan (patron Editura Compania) şi, implicit ziarul “ring” au avut dreptate.
Iată ce declara, în urmă cu cateva luni petru Romosan în “ring”: ”În general, aceste furturi de tablouri sunt comandate, adică în spatele lor se află nişte comanditari. Pentru că nu ai ce face cu aceste tablouri furate, ele nu sunt negociabile pe piaţa liberă şi sănătoasă. Ele nu pot fi negociate decât de unii care vor să le ţină în casă pentru că sunt nebuni, se uită la ele şi au bani. Vă repet, cine fură un tablou de valoare nu are ce face cu el. (...)Aşadar, astea sunt nişte furturi comandate. Cineva le vrea şi trimite nişte nefericiţi din ăştia (n.r. - ca în cazul celor trei suspecţi români, acuzaţi de furt). Straniu este că astfel de comanditari erau în Rusia şi America, dar încă nu am auzit de astfel de comanditari în România, dar s-ar putea să fi apărut şi în România. (...)Dar, până la urmă, lucrurile se vor descoperi”.
CELE ŞATE TABLOURI FURATE: cât de scumpe sunt? Odată recuperate, valoarea lor poate creşte: pentru că...AU O POVESTE!
EPOPEEA TABLOURILOR furate va fi refăcută, ca un puzzle, abia după ce vor fi recuperate. Cele şapte capodopere dispărute (deocamdată) în urma ”jafului secolului” sunt: "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse