Parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă, iar şcolile şi spitalele care sunt restituite nu-şi pot schimba destinaţia timp de zece ani, a declarat, miercuri, de la tribuna Parlamentului, premierul Victor Ponta.
Totodată, acesta a precizat că retrocedarea islazurilor nu se poate face decât în urma unui referendum în comunităţile locale respective. ”Există situaţii reglementate separat sau în mod special, şcolile şi spitalele care sunt retrocedare timp de 10 ani nu-şi pot schimba destinaţia, trebuie să rămână ca şcoli şi spitale. Şi este de datoria Guvernului ca, împreună cu autorităţile locale, în următorii 10 ani să găsească soluţii fie de cumpărare a acelor imobile, fie de identificare a altor imobile. Parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă. Există o soluţie legală mult discutată cu parlamentari, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale referitoare la islazuri. Islazurile nu mai pot fi retrocedate, sunt terenuri extrem de importante pentru viaţa unei comunităţi rurale, nu mai pot fi cedate sau retrocedate decât cu avizul Ministerului Agriculturii şi pe baza unui referendum al comunităţii locale. Dacă membrii comunităţii locale nu sunt de acord, islazul nu mai poate fi retrocedat şi compensarea se va face financiar”, a subliniat şeful Executivului.
De asemenea, a arătat acesta, pădurile care vor fi retrocedate, suprafeţele forestiere se vor supune unui regim strict – Codul silvic.
“Modificările la Codul silvic vor fi prezentate de Guvern în perioada imediat următoare, pentru a asigura că dreptul de proprietate legitim al proprietarului privat să nu ducă la distrugerea suprafeţelor forestiere, ci la prezervarea acestora şi la exploatarea acestora în mod raţional şi în modul prezervării patrimoniului naţional”, a declarat premierul, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, se vor afecta toate terenu