Este pentru prima dată din 1998 când se înregistrează o astfel de scădere, fenomenul fiind explicat în special prin tăierile operate în bugetele pentru apărare ale ţărilor occidentale
Cheltuielile militare în Europa şi SUA au scăzut pe fondul măsurilor de austeritate tot mai dure
De partea cealaltă, în Asia, Orientul Mijlociu, Rusia, America Latină şi Nordul Africii, cheltuielile militare au crescut
Cheltuielile militare mondiale de anul trecut au scăzut pentru prima dată în ultimii 14 ani, ponderea SUA din totalul global micşorându-se la 40%.
Lumea a cheltuit în 2012, 1.750 de miliarde de dolari - echivalentul a 2,5% din PIB, sau aproximativ 250 de dolari de persoană, cu 0,5% în scădere faţă de 2011, potrivit raportului anual publicat luni de către Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).
Fenomenul se explică îndeosebi prin tăierile bugetare din domeniul apărării din partea ţărilor occidentale (SUA şi Europa), în timp ce China, Rusia, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină şi Africa de Nord au alocat fonduri suplimentare, a subliniat SIPRI, preluat de CNN.
China şi Rusia şi-au majorat bugetele apărării cu 7,8 %, respectiv, 16 %. Totodată, în regiunile unde tensiunile sunt puternice în mod tradiţional, cheltuielile militare sunt de asemenea în creştere, ca în Orientul Mijlociu (+8,4 %) şi în Asia (+3,3 %).
În Europa şi SUA acest fenomen de scădere s-a produs îndeosebi din cauza măsurilor de austeritate care au lovit dur bugetele şi sfârşitul războaielor din Afganistan şi Irak.
Deşi SUA are încă cea mai puternică şi bine finanţată armată din lume, puterea de cumpărare tot mai mare a ţărilor din afara OCDE pare a schimba echilibrul militar al puterii, în special în China, reprezentând o provocare pentru liderii regionali şi cei din vest.
"Suntem martori a ceea ce ar putea fi