Una dintre cele mai controversate comunităţi din America, renumită pentru modul simplist de viaţă, la fel ca în Evul Mediu, în care membrii acesteia trăiesc fără electricitate, fără gaz metan, fără canalizare, care nu ştiu ce e acela televizor, radio sau telefoane mobile, a găsit adepţi în sânul unei comune sucevene renumite pentru numărul mare de ţigani. Aşa anunţa ieri, cu litere de-o şchioapă, cotidianul naţional Libertatea, al cărui material de deschidere, „Şi-a vândut religia pentru o vacă”, prezintă povestea „şocantă” a mai multor „familii din judeţul Suceava care au trecut de la ortodoxism la cultul Amish după ce au primit avantaje în natură sau în bani”.
Culmea e că în Pătrăuţi, unde se spune că ar exista o comunitate Amish de mai bine de 15 ani, ai cărei membri trăiesc după reguli foarte stricte, „nu se uită la televizor, nu ascultă radioul, nu-şi duc copiii la şcoală, merg foarte rar la doctor şi citesc doar cărţi religioase”, oamenii nu au habar nici măcar ce înseamnă Amish.
„Nu am auzit să fi devenit careva Amish. Prea multe nu ştiu despre asta, ce am mai văzut pe la televizor”, spune primarul comunei, Vasile Breabăn.
Familia Burduja, despre care se spune că şi-a vândut religia pentru o vacă, trăieşte într-o margine de sat, aproape de buza unei râpe pline de gunoaie care lucesc în soarele primăvăratic, proaspăt ieşite de sub zăpada unei ierni mult prea lungi.
Vaca discordiei
La cei 32 de ani, Maria Burduja, femeia despre care se spune în Libertatea că şi-a vândut religia pentru o vacă, are doisprezece copii cu vârste cuprinse între două luni şi 13 ani.
„Am primit vaca drept ajutor, pentru că avem copii mulţi. În nici un moment nu am spus că renunţăm la religie. De ce spun aşa ceva, să ne facă pe noi de râs în toată ţara?”, spune cu năduf femeia care, de la naştere, a fost crescută şi trăieşte conform credin