Preotul romano-catolic Kolozsvári István Antal, din Oradea, este primul donator din rândul fețelor bisericești. Părintele a lăsat cu limbă de moarte că vrea să-și doneze organelor semenilor bolnavi, dar familia nu a semnat consimțământul până nu a avut și acordul Episcopiei Bihorului.
Gestul emoţionant al fraţilor părintelui întăreşte ceea ce Biserica, atât cea Catolică, cât şi cea Ortodoxă, au spus în repetate rânduri: donarea de organe nu este păcat. Ficatul, rinichii şi corneea bărbatului de 69 de ani au salvat trei vieţi şi au redat vederea a doi oameni. Preotul care „are pe conștiință” cinci oameni va fi înmormântat astăzi.
Campanie pro-transplant la slujbe
Părintele era bolnav de mai mult timp, iar vineri dimineaţa a ajuns la Spitalul din Oradea cu comoţie cerebrală. Medicii nu au mai putut să îl salveze, iar sâmbătă noaptea a fost declarat în moarte cerebrală. Episcopul Böcskei László, venit la spital să se roage, a sfătuit-o numaidecât pe sora preotului să îşi dea consimţământul pentru recoltarea organelor.
Familia i-a îndeplinit astfel ultima dorinţă, întrucât preotul lăsase cu limbă de moarte că vrea să fie donator. „Şi când trăia ne zicea că, dacă se poate, ar vrea să salveze viaţa altor semeni după moarte. În ultimul timp, începuse să le vorbească şi enoriaşilor la slujbă despre donare şi transplant. El însuşi va fi un exemplu puternic pentru o ţară întreagă”, ne-a declarat sora preotului.
Femeia spune că se simte împăcată cu ce a făcut şi crede că şi fratele ei „este fericit de acolo de unde este acum”. În ciuda vârstei înaintate a donatorului, organele s-au dovedit viabile, iar transplanturile s-au încheiat cu succes. Corneea a ajuns la Spitalul Militar din Capitală şi va ajuta doi oameni, de 40, respectiv 60 de ani, ambii din judeţul Dolj, să-şi recapete vederea.
Deşi românii sunt din ce în ce mai deschişi donării de orga