Preoţii vizitează în aceste zile casele creştinilor pentru a-i binecuvânta şi pentru a se ruga împreună, într-o perioadă de mare importanţă pentru ortodocşi, Postul Paştelui. Rugăciunea care se citeşte este scurtă şi de obicei se face în Biserică. „Cuvântul moliftă provine din limba slavă şi înseamnă rugăciune. Este o scurtă rugăciune, care fie se face de către preot tuturor, fie aşa cum se întâmplă cu această ocazie, se face fiecăruia în parte. Vizita preotului în casele credincioşilor este pentru acesta un bun prilej de a-şi cunoaşte credincioşii din parohie. Există şi o carte care cuprinde mai multe rugăciuni de acest fel, care se numeşte moliftier şi de care se foloseşte preotul. Un alt moment în care se citeşte această rugăciune este înainte de spovedanie”, ne-a declarat preotul Oscar Frunză, de la Biserica Ovidenia.
În mod normal, s-ar cuveni, potrivit canoanelor vechi, ca în fiecare post preoţii să treacă pe la credincioşi, pentru a se ruga astfel încât aceştia să poată duce la capăt postul. Însă, de mai bine de zece ani, reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au luat decizia ca molifta să fie făcută de preoţi, în casele oamenilor, doar în postul Paştelui şi în cel al Adormirii Maicii Domnului, mai ales că unele perioade de post, nu au dată fixă. Fiecare preot îşi organizează în aşa fel vizitele încât credincioşii să fie anunţaţi din vreme pentru a fi găsiţi acasă. Preotul mai vine în casele oamenilor, excepţie făcând atunci când este chemat de către enoriaş, înainte de Crăciun cu icoana Maicii Domnului şi în Ajunul Bobotezei.
Preoţii vizitează în aceste zile casele creştinilor pentru a-i binecuvânta şi pentru a se ruga împreună, într-o perioadă de mare importanţă pentru ortodocşi, Postul Paştelui. Rugăciunea care se citeşte este scurtă şi de obicei se face în Biserică. „Cuvântul moliftă provine din limba slavă şi în