Cam la vreo lună după ce proiectul legii retrocedărilor a fost publicat, PDL Blaga- teoretic, principala forță de Opoziție din România- s-a gândit să-l critice, așa cum este de altfel, normal. Ba chiar mai toți cei care contează din conducerea partidului au anunțat și că vor să depună o moțiune o cenzură.
Vasile Blaga, președinte PDL:“Au fost discuţii între liderul nostru de grup de la Cameră, domnul Toader (Mircea Toader - n.r.), liderul de grup al UDMR şi colegii din PP-DD, pentru că o moţiune de cenzură nu poate fi depusă decât dacă o semnează toate partidele din Opoziţie“.
Mircea Toader, liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaților:“Este o lege foarte importantă pe care nu poţi să o ocoleşti dezbaterii publice. Asemenea legi nu se fac prin asumare sau prin nu ştiu ce discuţii pe la televizor.(...) Miercuri, se dezbate în Parlament, depunem moţiune de cenzură, pentru că noi nu putem singuri. O să avem o discuţie cu celelalte partide din Opoziţie”.
Andreea Paul, prim-vicepreședinte PDL:“Vom încerca un parteneriat, pentru că această lege a retrocedării este una complicată, care amână retrocedarea şi nu rezolvă problema (...) Este vorba despre o potenţială moţiune de cenzură dacă toate partidele de opoziţie agrează argumentele noastre“.
Elanul PDL de a depune o moțiune de cenzură a fost imediat tăiat de PPDD și UDMR, care, previzibil, au anunțat că nu susțin demersul democrat-liberalilor. După reacția cu întârziere, PDL putea măcar să se abțină să anunțe ceva ce sigur se întorcea împotriva lor. Cu un Parlament de 580 de deputați și senatori, dintre care tu ai doar 77, sigur nu poți să te gândești la o moțiune de cenzură, pentru că altfel reușești doar să te faci de râs. De altfel, misiune îndeplinită cu succes și de această dată...