Coşurile de fum au distrus zeci de case 69 de case distruse în urma incendiilor. Acesta este bilanţul în primele trei luni ale acestui an cu privire la intervenţiile pompierilor din Vrancea.
Astfel, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, populaţia şi personalul de la locul de muncă au intervenit la 944 acţiuni, faţă de 1.322 produse în aceeaşi perioadă a anului 2012. Dintre acestea, 81 au reprezentat intervenţii pentru stingerea incendiilor (6,8%), 24 au fost incendii de vegetaţie şi altele (2,5%), iar 727 au reprezentat misiuni pentru ajutor medical de urgenţă (59,7%). Din cele 81 intervenţii la incendii înregistrate în trimestrul I, 69 s-au produs la gospodării şi au avut drept cauză principală: coş de fum defect sau necurăţat, instalaţii electrice defecte, cenuşă, jar şi scântei provenite de la sistemele de încălzit, fumatul, cât şi aparate electrice nesupravegheate. „În perioada ianuarie-martie a.c., din nefericire, trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor, în toate aceste cazuri, jarul provenit de la sisteme de încălzire stând la baza izbucnirii acestora”, spun pompierii. Pentru a se evita producerea de incendii Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU reaminteşte cetăţenilor să nu se joace cu focul şi să ia măsuri de protecţie.
„Coşurile de fum trebuie periodic verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat. Nu folosiţi cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător. Nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu. Folosirea prizelor multiple suprasolicitate prezintă riscul producerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect. Este interzisă utilizarea instalaţiilor de încălzire cu defecţiuni sau improvizaţii şi