Tinerii din comuna Cungrea, care au avut din 2008 o alternativă la statul prin baruri şi discoteci, nu mai pot învăţa căluşul, alte dansuri populare sau chiar dansul modern, Ansamblul „Cungrişoara” fiind pus pe linie moartă de actuala conducere a primăriei.
Cele aproximativ 40 de diplome, recunoaşterea naţională, laudele şi aplauzele primite în România, dar şi în străinătate de copiii din Cungrea, membri ai Ansambulului „Cungrişoara”, n-au fost argumente suficiente pentru actuala conducere a comunei, care din vara anului trecut a renunţat la această activitate. Motivul ar fi banii insuficienţi la buget, spune actualul primar, Dorel Alexe, deşi în visteria Primăriei Cungrea intră peste zece miliarde anual numai de la nivelul comunei, fiind a doua localitate rurală din judeţ cu cele mai mari fonduri proprii, graţie petrolului exploatat de o mare firmă care varsă la buget cotă din impozitele plătite statului. Banii din petrol sunt potriviţi pentru orice altceva, pare să-şi fi spus primarul, mai puţin pentru copii şi tineri, cei puţini rămaşi în localitate, pentru că părinţii aleg, din ce în ce mai mulţi, să-i trimită la şcolile din Drăgăşani.
„Nu pot spune că este desfiinţat acest ansamblu, să spunem că am impus o pauză. Am sistat puţin deplasările, pentru că costă foarte mult. A trebuit să renunţ şi la instructori, un instructor pentru dansuri populare şi o doamnă la dansuri moderne. Nu se va renunţa la ei permanent, pentru că de când mă ştiu a fost în Cungrea formaţie de căluşari, localnici care joacă de Rusalii”, spune primarul.
Cât ar fi însemnat, în fapt, susţinerea acestui ansamblu pare să nu conteze cu adevărat, pentru că mult mai dulce a fost, probabil, răzbunarea de a distruge „moftul” fostului primar.
„Peste 20, 30 de ani, nimeni nu-şi va mai aminti de căluş”
Din vara anului 2008, de Ansamblul „Cungrişoara”