Europarlamentarul Monica Macovei face un adevarat rechizitoriu al actiunilor USL de subordonare a Justitiei.
Demersul europarlamentarului a fost declansat de promovarea unor proiecte de legi sau amendamente care modifica legi ce asigurau independenţa justiţiei si asigurau separaţia puterilor în stat.
Spre exemplu, amendamentul potrivit căruia parlamentarii-avocati pot pleda la instanţe, chiar in contradictoriu cu statul si instituţiile sale, anuleaza conflictul de interese. De asemenea, înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a-i ancheta atât pe procurorii care o cerceteaza pe judecatoarea Gabriela Bârsan, soţia judecătorului CEDO, Corneliu Bârsan, cât si pe judecatorii care au dat mandate de percheziţie în acest dosar, încalcă separaţia puterilor in stat.
Alte proiecte de modificare a Codului de Procedura Penală, ca interdictiile date procurorilor potrivit cărora nu mai au voie sa urmareasca conturile bancareale cercetaţilor penal si urmariţi national sau internaţional si nu mai pot primi interceptarile facute pe legea siguranţei nationale, daca s-ar aplica, ar anihila posibilitatea de instrumentare a dosarelor de spalari de bani, de evaziune fiscala, de coruptie.
Potrivit Monicăi Macovei, ”Guvernul Ponta şi USL abuzează de cele 70 de procente pe care le deţin în Parlament şi modifică legi pe bandă rulantă pentru a-şi clădi un zid de aparare in faţa anchetelor procurorilor. USL incearca absolut orice: de la chemarea la ordine a procurorilor pana la a permite parlamentarilor avocati sa ii apere pe clienti impotriva statului”.
Macovei identifica actiunile USL impotriva independentei Justitiei, pe care le enumera si le ilustrează cu exemple astfel:
1. Solicitarea Agentiei Nationale de Integritate ca parlamentarii care exercita si profesia de avocat sa nu pledeze in cauze civile sau comerciale impotriva statului este justificata s