După ce rămân fără un sân sau chiar fără amândoi, femeile care suferă de cancer mamar au nevoie de consiliere psihologică. La Institutul Oncologic există doar un specialist pentru toţi pacienţii.
Eugenia V. (40 de ani) a fost diagnosticată cu cancer mamar acum doi ani. „Atât mi-a fost dat să trăiesc“, îşi aminteşte ea prima sa reacţie. Cel mai greu i-a fost să-şi anunţe rudele plecate peste hotare. Tot în străinătate a ales să urmeze tratamentul şi să fie operată. „Intervenţia a decurs bine şi la scurt timp am decis să-mi fac un implant mamar. Nu mă puteam privi în oglindă“, spune femeia.
Boala recidivează în 80% din cazuri
La mai puţin de jumătate de an, a intrat din nou în sala de operaţii. „După aceasta, au început din nou problemele. Mă simţeam din ce în ce mai rău şi am fost nevoită să mă întorc în Moldova“, povesteşte Eugenia.Medicii au depistat metastaze multiple şi nu-i mai pot salva viaţa. „Implantul poate fi făcut la doi ani după extirparea sânului, deoarece în 80% din cazuri boala recidivează în această perioadă. Nu le permitem pacientelor nici să nască în următorii doi ani“, explică Vasile Jovmir, chirurg-mamolog la Institutul Oncologic.
„Numărul femeilor cu cancer la sân este în creştere. Circa 40 % se adresează la medic în stadiu avansat al bolii şi rar când se mai poate face ceva. Tratamentul este foarte scump, iar efectul – scăzut“, afirmă doctorul.
Este important ca tumoarea să fie depistată cât mai devreme. La această concluzie a ajuns şi Maria C. (72 ani), mult prea târziu, din păcate, căci sânul deja i se descompunea. Este singură şi de aceea vizitele asistentelor şi medicilor de la Fundaţia Filantropică „Hospice Angelus“ sunt singurele moment de fericire pentru ea. „Aş avea multe de reproşat medicilor, care nu m-au tratat, ci m-au trimis acasă să mor. Dacă aş putea întoarce timpul, aş deschide cu piciorul uşa doctor