Intr-un cadru de inalta tinuta intelectuala, in prezenta a peste 250 de directori, cadre didactice, studenti, dar si parinti interesati de temele propuse, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a lansat prima conferinta din ciclul Paradigmele educatiei moderne – viziune, valori, modele in Aula Magna a Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi.
In cuvantul de deschidere, reprezentantii Ministerului Educatiei prezenti in sala – domnul prof. dr. Gheorghe Felea, consilier superior si prof. Stelian Fedorca, consilier al Ministrului educatiei – dar si rectorul Universitatii „Al. I. Cuza”, prof. dr. Vasile Isan – au subliniat actualitatea temelor aduse in atentia participantilor si interesul pentru domeniul vast si provocator al invatamantului particular, dar si al alternativelor educationale.
Conferinta nationala Pluralism si alteritate in educatie – perspective teoretice si praxiologice, organizata in parteneriat cu Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iasi, a avut drept obiectiv general promovarea invatamantului alternativ si particular din perspectiva diversitatii ofertei educationale si a realizarii unei educatii individualizate care respecta aptitudinile, interesele, nevoile si ritmul propriu de dezvoltare ale copilului. Manifestarea a debutat cu lucrari stiintifice sustinute in plen de prof. univ. dr. Carmen Cretu, prorector al Universitatii „Al. I. Cuza”, de prof. dr. Camelia Gavrila, Inspector Scolar General si de conf. univ. dr. Liliana Stan, de la Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi.
Peste 50 de autori din Iasi dar si din alte judete au sustinut lucrari in cadrul celor 3 sectiuni: Alternativele educationale – abordari ale educatiei centrate pe elev; Politici manageriale si de leadership in contextul invatamantului de stat si particular. Provocari, dileme, solutii, modele de buna practica si Ethos-ul scolii – traditie si creativitate in paradigmele scolii