Guvernul isi va asuma miercuri raspunderea in fata Parlamentului pentru legea privind compensarea ori restituirea proprietatilor confiscate de stat inainte de 1989, textul actului normativ fiind agreat si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), care a avut pe rol un numar imens de dosare vizand retrocedarile, acuzand ca acestea ii afecteaza activitatea, potrivit Agerpres.
Premierul Victor Ponta a aratat, pe 12 aprilie, ca in ultimii ani, in Romania, au fost solutionate 27.000 de dosare pentru despagubire, dar numarul de noi cereri care trebuie rezolvate este de aproximativ 200.000.
El a mentionat ca dintre cele 27.000 de dosare solutionate, doar in cazul a 13.000 s-au acordat despagubirile, iar pentru 14.000 urmeaza sa fie date in baza legii noi.
Victor Ponta a atras atentia asupra fenomenului cesionarii drepturilor litigioase, adaugand ca 26.200 de proprietari si urmasi ai proprietarilor au primit sase miliarde de lei, iar o mie de 'samsari' au primit 7 miliarde de lei.
In opinia sa, adevaratii proprietari au fost mereu amanati, incurcati in tot felul de reglementari birocratice, ceea ce a dus la vanzarea drepturilor litigioase catre cesionari, considerati 'samsari imobiliari'.
Premierul a semnalat ca 60% din despagubirile acordate pana in prezent, in valoare totala de opt miliarde de lei, au vizat 415 dosare, in timp ce 5,5 miliarde de lei s-au acordat unui numar de 27.000 de persoane.
Pe de alta parte, premierul a atras atentia ca doar 25% dintre beneficiarii retrocedarilor au fost din Romania, in timp ce 75% din afara tarii, ceea ce a provocat un important export de capital.
Astfel, 3 miliarde de euro au iesit din Romania prin intermediul beneficiarilor din afara, iar cei din Romania au primit un miliard de euro.
Guvernul estimeaza ca ar mai avea de resti