O paralelă între fotbalul românesc şi cel american prezentată de un arbitru buzoian
În urmă cu câteva săptămâni aţi avut ocazia să citiţi, în paginile cotidianului Opinia, un interviu în premieră şi în exclusivitate cu buzoianul Sorin Stoica, al doilea arbitru român care activează în Major League Soccer, primul eşalon fotbalistic din Statele Unite ale Americii, divizie ce reuneşte cele mai bune echipe din America şi Canada.
În ediţia de azi vă prezentăm a doua parte a interviului realizat cu „fluieraşul” român. Sorin ne-a vorbit despre sistemul competiţional din America, arbitraj şi maniera în care americanii îşi asigură „schimbul de mâine”. Totodată, singurul arbitru buzoian din MLS ne-a povestit despre relaţiile dintre patronii grupărilor din prima ligă şi arbitri, precum şi despre mass-media americană şi fostele glorii care activează în prima divizie din State.
Delegările, cu trei săptămâni înainte
Spre deosebire de România, arbitrii americani ştiu cu trei săptămâni înainte ce partide vor oficia. „Noi, arbitrii, ştim ce meciuri vom arbitra cu trei săptămâni înainte ca acest jocul să se dispute. Mass-media le face publice abia cu câteva zile înaintea partidei. În tot acest timp, dialogăm cu arbitrii care au mai condus cele două echipe, ne sfătuim şi aflăm care jucători sunt serioşi, care sunt predispuşi la simulări şi încercăm să combatem eventualele probleme care au fost în trecut şi pot afecta maniera noastră de arbitraj în cadrul partidei care urmează”, spune Sorin Stoica, arbitru MLS. Chiar dacă înaintea unui joc, Sorin nu are un anumit ritual pe care îl respectă, totuşi ţine cont de câteva aspecte: „Urmăresc toate meciurile celor două formaţii până la ora partidei pe care trebuie să o arbitrez, iar înainte de meci facem un plan cu tuşierii, cam cum credem noi că o să decurgă partida şi ce aşteptări am de la ei. Eu flu