Majoritatea tinerilor cu note foarte bune care termină liceul în mediul rural din Statele Unite nu ajung la o facultate bună fiindcă nu sunt la fel de bine informaţi ca tinerii care vin din familii mai înstărite din mediul urban şi care beneficiază de un mediu şi oameni care îi încurajează să dea admiterea la o universitate de prestigiu, se arată într-un studiu al Departamentului de Economie de la Universitatea Stanford.
Studiul "The missing 'One-Offs': The Hidden Supply of High-Achieving, Low Income Students", publicat la finalul anului trecut, arată că majoritatea elevilor din mediul rural aleg o universitate mai puţin cunoscută care se află în zona în care locuiesc.
Dintre cei care intră în primul an de facultate la aceste universităţi, foarte puţini ajung absolvenţi şi nu beneficiază de oportunităţile de carieră de care se bucură studenţii de la universităţi precum Harvard.
Potrivit studiului realizat de profesorii Caroline Hoxby şi Christopher Avery de la Stanford, numărul de elevi cu note foarte bune care vin din medii defavorizate este mult mai mare decât s-ar aştepta personalul universitar care se ocupă de admitere.
Având în vedere că ei ajung să-i intervieveze numai pe studenţii care au aplicat, este logic să subestimeze numărul adevărat de potenţiali studenţi.
În ciuda faptului că tinerii defavorizaţi cu note mari au merite academice şi se încadrează foarte bine în modelul de student pe care îl caută universităţile de prestigiu, ei nu aplică la acestea fiindcă nu sunt destul de bine informaţi şi nu sunt încurajaţi de familie şi prieteni.
De asemenea, cei mai mulţi dintre ei nici nu cunosc absolvenţi de la universităţi precum Harvard, Yale, Princeton sau Stanford, care să le spună ce oportunităţi au acolo.
Ce se întâmplă cu tinerii defavorizaţi
Lipsa de informaţie, ruşinea părinţilor că nu îşi pot întreţine cop