Ultima modă printre utilizatorii de internet – şi în special printre cei care bătătoresc Facebook-ul mai rău decât calcă fetiţele machiate în exces strada Maria Rosetti – este semnatul de petiţii online pentru orice scop ar putea să îţi treacă prin cap.
Avem de toate: de la “Averile ilicite – vrem dreptate”, “Vrem adăposturi pentru maidanezi”, “USL să îşi facă treaba în Parlament sau să îşi dea demisia”, “Stop Magyarellenesség Erdélyben” până la una dintre cele mai recente cauze adăugate pe activism.com – “Cine vrea ca Lucian să se tundă chel, să semneze această petiţie”.
Cred că petiţia online este cea mai edificatoare ilustrare a frecţiei la picior de lemn. Aproape zilnic citesc câte o rugă pe mail sau pe reţelele de socializare să semnez o petiţie online în câte un scop pertinent, sau câte unul la fel de inutil ca asistentele de la Răzvan şi Dani. Sunt identice cu pozele cu copii în posturi drăgălaşe care poartă pancarte cu mesajul “dacă strâng 1.000.000 de Like-uri, mami îmi ia căţel”. Diferenţa este că, dacă Jimmy are şanse să primească totuşi un căţel, petiţiile care vor să schimbe România, să adune bani pentru coteţele câinilor sau să scoată caloriferele din ICR au ecoul unor pietre(semnate!) aruncate în lac.
Am semnat! Şi acum?
Ca aceste demersuri să aibă un rezultat, logic ar fi ca după ce se adună un număr impresionant de semnatari cineva să îşi ia inima în dinţi şi zile de concediu de la serviciu să depună la biroul organului vizat cererea formulată şi dovada că sunt cam 10/15/20 de mii de oameni care au o dorinţă şi omul legii, votat şi antamat acolo cale de-un mandat, trebuie să se conformeze şi să găsească o soluţie.
Aştept ziua în care Oprescu se va ridica în şedinţă şi va declama: Staţi aşa! Opriţi autostrăzile! Avem o mie de bucureşteni care mi-au scris pe Facebook într-o petiţie online că vor înca trei sute de copaci în